Ως πλατφόρμα προβολής σύγχρονων εικαστικών, το Delta συνεργάζεται με την ARTWORKS για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με σκοπό την ανάδειξη έργων Ελλήνων εικαστικών στον χώρο του εστιατορίου. Τα έργα, τα οποία εναλλάσσονται ανά χρονιά, έρχονται να προστεθούν στο χώρο οργανικά, ως μέρος της εμπειρίας επίσκεψης.
Ακολουθώντας την ιδέα της αειφορίας μάς προσκαλούν να αναλογιστούμε την τέχνη ως μέρος ποικιλόμορφων οικοσυστήματων σε αλληλεξάρτηση. Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζουν τη δουλειά τους έχουν βραβευτεί από το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) της ARTWORKS χάρη στην ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Η καλλιτεχνική πρακτική της Χρυσάνθης Κουμιανάκη εμβαθύνει στην επίδραση της σήμανσης και των πινακίδων, βρίσκοντας έμπνευση στα διάφορα «σήματα-εργαλεία» που είναι ενσωματωμένα στον αστικό ιστό για τη βελτιστοποίηση της συμπεριφοράς σε πολυσύχναστα περιβάλλοντα.
Η Αθήνα, μια πόλη γεμάτη με φαινομενικά ασυνήθιστες μεταλλικές ράβδους που καταλαμβάνουν τους δρόμους της -κάποιες με σημάδια βανδαλισμού, κάποιες άθικτες και λειτουργικές- γίνεται καμβάς για τη διαμόρφωση των φυσικών μας εμπειριών και πρόταση ενός ρευστού λεξιλογίου.
Στο έργο Blue Dots τα σήματα καθιερώνουν συμβάσεις που γεφυρώνουν τη σφαίρα του ιδιωτικού και του δημόσιου χώρου, συνδυάζοντας διαφορετικά στοιχεία μεταξύ τους.
Θυμίζοντας τον ψηφιακό κόσμο, η παρουσία ενός μπλε κύκλου λειτουργεί ως οπτική ένδειξη που συχνά χρησιμοποιείται στη διεπαφή χρήστη και χάρτη, επικεντρώνοντας την προσοχή σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σημεία ενδιαφέροντος.
Επιπλέον, οι συνδέσεις του μπλε με την ηρεμία και τη γαλήνη στο έργο αποπνέουν μια ατμόσφαιρα που δεν πάντα αναμενόμενη στον δημόσιο χώρο.
Τα γλυπτά μπορούν ακόμα να ερμηνευθούν ως μια μορφή απρόσμενων σημάνσεων δρόμου, προσθέτοντας περαιτέρω στον πολυδιάστατο χαρακτήρα τους.
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος
SNF ARTWORKS Fellow 2018
Το έργο “Πώς να βουτήξετε αν φοβάστε τη Φάλαινα” της Λυδίας Μηλίγκου είναι μια σειρά από κεραμικά τα οποία προσιδιάζουν στην υφή με βρεγμένα μαγιό· oι κυματισμοί τους υποδηλώνουν ότι μόλις βγήκαν από το νερό και καθώς στεγνώνουν, περιμένουν την επόμενη χρήση τους. Η υγρή τους μορφή επικαλείται όλους εκείνους τους βυθούς, που σαν μαγιό, σφραγίζουν το σώμα, καλύπτοντάς το εν τέλει και αφήνοντας μόνο την έλλειψή του.
Μια αδιόρατη αίσθηση φόβου γεννάται από την ύπαρξη του υγρού στοιχείου. Στις Αρμονίες του Βερκμάιστερ του Μπέλα Ταρ, η φάλαινα σηματοδοτεί την απροσδιόριστη απειλή μιας επικείμενης καταστροφής που διαταράσσει την ηρεμία της κινηματογραφικής τοποθεσίας. Μπροστά σε μια αργή ματαίωση του μέλλοντος, μεταξύ αναμονής και δράσης, μια μετα-αποκάλυψη λαμβάνει χώρα: το μεγαλειώδες σώμα (της Φάλαινας) μπορεί να αποσυντεθεί.
Η ιδέα της Φάλαινας -που δεν γίνεται ορατή- εκκινεί συναισθηματικές αντιδράσεις και αναστοχασμό σε σχέση με την ευθραυστότητα της ύπαρξης και την αβεβαιότητα που εκείνη φέρει.
Τα έργα υπερβαίνουν την απλή απεικόνιση και επιχειρούν να ανακινήσουν, παρά το μικρό τους μέγεθος, το δέος που προκαλεί μια τέτοια μεγαλειώδης δύναμη.
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος
SΝF ARTWORKS Fellow 2021
Το Μωσαϊκό ανήκει σε ένα σώμα δουλειάς που αντλεί από τις έννοιες του τεχνουργήματος και της διακόσμησης και χρησιμοποιεί αντικείμενα και μοτίβα που προέρχονται από το οικιακό περιβάλλον.
Πρόκειται για κεντημένο αντίγραφο τμήματος του δαπέδου του διαμερίσματος της καλλιτέχνιδος στην Αθήνα.
Παρά το γεγονός ότι προέρχεται από το συγκεκριμένο σπίτι, θα μπορούσε να αναφέρεται σε ένα οποιοδήποτε διαμέρισμα.
Η απεικόνιση υπερβαίνει την προσωπική μνήμη και γίνεται σημείο αναφοράς της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής προηγούμενων δεκαετιών.
Ενώ ο συγκεκριμένος τύπος δαπέδου απαξιώθηκε σταδιακά, τα τελευταία χρόνια με την άνοδο του ψηφιακού τουρισμού παρατηρείται έντονη αναβίωσή του.
Η εικαστικός κάνει αναφορά σε τύπους εργασιών που του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου και ειδικά σε εκείνους που δεν έχουν βρει την θέση τους στον στενό κανόνα της ιστορίας της τέχνης, ενώ υπογραμμίζει τις περίπλοκες σχέσεις κατοίκησης, οικειοποίησης και αναβίωσης.
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος
SNF ARTWORKS Fellow 2022
Το ζωγραφικό έργο της Στεβή εστιάζει στην ερμηνεία της πραγματικότητας σε ένα κόσμο ρευστό, σε ένα σύμπαν όπου το ονειρικό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, τα σώματα αιωρούνται, ο χώρος και ο χρόνος συγχωνεύονται και το τυχαίο αποκτά μόνιμη υπόσταση.
Το Urania is also a star είναι φτιαγμένο με γκουάς σε ακατέργαστο βαμβακερό ύφασμα.
Η Στεβή επιλέγει συχνά αντί για καμβά πανιά και άλλα υλικά υφαντουργίας, αξιοποιώντας τις υφές τους, αναδεικνύοντας την εύκολη πρόσβαση σε αυτά μιας και αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς της.
Το έργο έχει ως αφετηρία τη μυθολογική μορφή της αστρονομίας, που καθορίζει τις ονομασίες των ουράνιων σωμάτων.
Οι άμεσες ζωγραφικές χειρονομίες της Στεβή και η χρωματική παλέτα που επιλέγει αποτυπώνουν σε ενιαία φόρμα απαλά περιγράμματα σώματος, αστερισμών αλλά και στοιχείων της φύσης όπως φύλλα και φρούτα.
Τα επιμέρους στοιχεία -σημειολογικά φορτισμένα- αποδίδονται με εκφραστικότητα και παιγνιώδη διάθεση. Ο αισθησιασμός συνδέεται με το όνειρο ενώ τα όρια πραγματικότητας και φαντασίας, αναπαράστασης και αφαίρεσης μοιάζουν ασαφή.
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και της The Breeder
SNF ARTWORKS Fellow 2022
Η Δέσποινα Φλέσσα εξετάζει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των υλικών, εστιάζοντας στις διαφορετικές υφές τους αλλά και στην αλληλεπίδραση των επιφανειών με την αρχιτεκτονική του χώρου.
Η έννοια του μετασχηματισμού κατέχει κεντρικό ρόλο στη δημιουργική διαδικασία της· υλικά δισδιάστατα μεταμορφώνονται και επεκτείνονται στον χώρο.
Στο έργο Crossing Nile, λεπτά στρώματα ξύλινου καπλαμά παίρνουν το σχήμα βάρκας από πάπυρο.
Η καλλιτέχνις στρέφεται σε ιστορικές και μυθολογικές αναφορές της Μεσογείου και της Αιγύπτου και στις ηλιακές βάρκες (solar barques), σύμβολο μεταφοράς από το επίγειο στο υπερβατικό. Δημιουργεί κάθετες φόρμες που ακουμπούν στον τοίχο -σαν λέμβοι σε “ανάπαυση”-, με τα ίχνη στην επιφάνειά τους να μαρτυρούν τις διαδρομές που έχουν χαραχθεί πάνω τους.
Στην βάση της εγκατάστασης, ανθρωπόμορφα πήλινα αντικείμενα έχουν επικαλυφθεί με γραφίτη και παραπέμπουν σε αγαλματίδια απόκοσμων μορφών.
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος και της γκαλερί Ζουµπουλάκη
SNF ARTWORKS Fellow 2018
Η ARTWORKS δημιουργήθηκε το 2017 με σκοπό να αποτελέσει γόνιμο πεδίο δράσης για τους Έλληνες καλλιτέχνες. Κεντρική της δραστηριότητα συνιστά το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) (SNF Artist Fellowship Program). Μέσα από αυτό, απονέμει χρηματικά βραβεία σε καλλιτέχνες για την ηθική και υλική αμοιβή τους, καθώς και για την αναγνώριση και επιδοκιμασία των ατομικών ικανοτήτων τους. Παράλληλα, μέσα από συναντήσεις με επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού και συμπράξεις με πολιτιστικούς φορείς, ενθαρρύνει την επαγγελματική τους εξέλιξη, ενώ μέσα από συνεργασίες με προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών, διαμεσολαβεί στην δραστηριοποίησή τους στο εξωτερικό. Η ARTWORKS είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και υποστηρίζεται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει 390 καλλιτέχνες και επιμελητές εκθέσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.art-works.gr/about/